Той отдавна е замесен в процеса, при който се появява мигрена

Той отдавна е замесен в процеса, при който се появява мигрена

Наследственост

Фондацията за изследване на мигрена в Ню Йорк съобщава, че приблизително 90 % от хората с мигрена имат фамилна анамнеза за това състояние. (10)

Възраст

Хората с мигрена обикновено изпитват първите си симптоми през юношеството. Повечето хора, които имат мигрена, получават първата си атака преди да навършат 40 години. (11) Но мигрена може да започне по всяко време в живота, в зависимост от други фактори.

Пол

По време на детството мигрената обикновено засяга момчетата повече, отколкото момичетата, но тази тенденция се обръща по време на юношеството. В зряла възраст жените са много по -склонни от мъжете да страдат от мигрена. Изглежда, че хормоналните промени, особено с участието на естроген, играят роля. (12)

Някои жени установяват, че хормоналните лекарства като контрацептиви или хормонозаместителна терапия влошават пристъпите на мигрена, докато други намират, че намаляват честотата им. (1)

Менструация и менопауза

Жените, които изпитват пристъпи на мигрена, често го правят непосредствено преди или малко след менструацията си, когато има спад в нивата на естроген. (1)

Честотата, тежестта и продължителността на пристъпите на мигрена могат да се променят по време на бременност или менопауза. Някои жени съобщават, че са преживели първия си пристъп на мигрена по време на бременност или че пристъпите им са се влошили по време на бременност, докато други изпитват по -малко главоболия. (13)

Горните наблюдения показват, че хормоналните колебания на естрогена и прогестерона са фактори при някои жени с мигрена. Пристъпите на мигрена са по -рядко срещани и тежки след менопаузата при някои жени, когато нивата на хормоните са по -постоянни. (14)

Научете повече за причините и рисковите фактори на мигрената

8 съвета за справяне с мигрената в условията на пандемия

От MigraineAgain, ето някои експертни съвети за оценка на риска, запазване на безопасността и избягване на тригерите на мигрена.

Представени

5 здравни състояния, свързани с мигрена

Видове мигрена

Има няколко различни вида мигренозно главоболие и някои мигрени попадат в повече от една категория.

Коремна мигрена

Този тип епизодична мигрена се диагностицира най -вече при деца. Симптомите включват коремна болка, гадене и повръщане. (15) Децата, които изпитват коремна мигрена, често нямат симптоми в юношеството, но след това развиват мигренозно главоболие като възрастни.

Мигрена с аура

Този термин се отнася до мигрена, която е придружена от неврологични нарушения – визуални, речеви или сензорни промени, които обикновено настъпват преди или по време на пристъп. Примерите за визуална аура включват мигащи или размахващи светлини, които обикновено са само от едната страна на зрението ви. (16) Това също се нарича „класическа мигрена“, докато мигрена без аура се нарича „обикновена мигрена. ”(17) Мигрена с аура се среща при до 30 процента от хората, които получават мигрена. (18)

Мигрена с мозъчно-стволова аура

Този вид мигрена, известен преди като мигрена от базиларен тип, е рядък вид мигрена с аура. Обикновено включва неврологични симптоми, като зрителни смущения, проблеми с говора и слуха и замаяност. (19)

Хронична мигрена

Хроничната мигрена се дефинира като мигренозна болка, която изпитва 15 или повече дни на месец в продължение на най -малко три месеца. (20 PDF) Всеки вид мигрена може да бъде хроничен. Приблизително 144 милиона души по света страдат от хронична мигрена. Както при епизодичната мигрена, хроничната мигрена е до три пъти по -често при жените, отколкото при мъжете – 1. 3 % от жените в САЩ в сравнение с 0,5 % от мъжете. (20)

Хемиплегична мигрена

Този тип мигрена се предлага в две форми: фамилна хемиплегична мигрена (FHM) и спорадична хемиплегична мигрена (SHM). И двете се характеризират с аура, треска и хемиплегия (парализа от едната страна на тялото). И двете са относително редки. (21,22)

Други видове главоболие

Други редки видове главоболие включват:

Клъстерно главоболие Интензивно болезнено главоболие, което се случва в модели или групи. Главоболие при избиване на лед Както подсказва името, главоболие при бране на лед е мигрена, характеризираща се с пробождаща болка. За щастие, това е сравнително рядко и обикновено краткотрайно. Неразбираемо главоболие Всяко главоболие, включително мигрена, което не реагира на лечението. (23) Тилна невралгия Нарушение, което причинява болка в задната част на главата и горната част на шията. (24) Пароксизмални хемикрании Пулсираща болка от едната страна на лицето или около очите. (25)

10 начина да спрете мигрена, преди да започне

Воденето на дневник на вашите задействания е един от начините да сведете до минимум риска от мигрена. Разберете какво друго можете да направите.

Повече за мигрена

Как се диагностицират мигрените?

Няма нито един тест, който да доведе до диагноза мигрена. По -скоро Вашият лекар ще вземе Вашата медицинска история, както и ще вземе Вашата фамилна анамнеза за мигрена и ще извърши физически и неврологичен преглед. Вашият доставчик на здравни услуги може да нареди определени кръвни изследвания и образни изследвания, за да изключи други причини за главоболие. Водете подробен дневник на симптомите си, за да помогнете при диагностицирането.

Научете повече за диагностиката на мигрена

Има няколко различни вида мигренозно главоболие, включително хронична мигрена, мигрена с аура и коремна мигрена. Facebook

Twitter

Продължителност на мигрена

Пристъпът на мигрена обикновено трае от 4 до 72 часа. (26) Но атаките могат да продължат няколко дни.

Честотата на атаките варира от човек на човек. Някои хора ги изпитват няколко пъти месечно, докато други имат много по -рядко.

Повече за пристъпите на мигрена

Дали това е мигренозен пристъп или клъстерно главоболие?

Колко дълго ще продължи мигренозният ми пристъп?

Какво трябва да знаете за мигрена и инсулт

Как бързо да се отървете от главоболие или пристъп на мигрена

Възможности за лечение и лечение на мигрена

Няма лек за мигрена, но има скорошен напредък в лечението.

Възможностите за медицинско лечение са двойни: лекарства, които действат за облекчаване на симптомите, след като атаката е започнала, и лекарства, които предотвратяват появата на мигренозна атака или намаляват нейната честота и тежест.

Първата категория, известна като остро лечение, включва обезболяващи без рецепта и лекарства с рецепта, наречени триптани. (17)

През 2019 г. FDA одобри Ubrelvy (уброгепант), перорално лекарство, блокиращо гена, свързан с калцитонин (CGRP), което се използва за лечение на симптоми при възрастни, след като мигренозната атака вече е започнала. (27)

CGRP е протеин в мозъка и нервната система, участващ в предаването на болката и реакцията на тъканите и кръвоносните съдове към тази болка. Той отдавна е замесен в процеса, при който се появява мигрена. Надяваме се, че появата на анти-CGRP терапии ще отвори нова ера в острото и превантивно лечение на първични разстройства на главоболие.

Лекарства, които са имали профилактичен ефект при мигрена, не са разработени специално за това конкретно състояние; те са предимно за лечение на сърдечно -съдови заболявания, гърчове и депресия. (Някои изследвания показват връзка между мигрена и по -голям риск за всяка от тях, така че лечението на мигрена може също да има защитни или благоприятни ефекти по отношение на тези състояния.)

Три нови лекарства-Aimovig (erenumab), Ajovy (fremanezumab-vfrm) и Emgality (galcanezumab-gnlm)-могат да се приемат профилактично, за да се намали честотата на мигрена. Те бяха одобрени от FDA през 2018 г. И трите са блокери на CGRP. (28)

Инжекциите с ботокс на всеки 12 седмици също могат да помогнат за предотвратяване на мигрена при някои хора. (1)

Някои фармакологични лечения, които помагат при хронични мигрени, не са ефективни, когато става въпрос за епизодични мигрени. Лечението ще зависи от вида на мигрената, която имате.

Научете повече за лечението и облекчаването на мигрена

Устройства за стимулиране на нервите за облекчаване на мигрена

Когато лекарствата не осигуряват адекватно облекчаване на мигрената, може да си струва да опитате устройство за нервна стимулация. Тези устройства, от които има няколко вида, намаляват болката или помагат за предотвратяване на епизоди на мигрена, като доставят електрически или магнитни импулси към избрани нерви.

Малко вероятно е те да заменят лекарствата в плана за управление на мигрена на човек, но те могат да помогнат за контролиране на болката, когато се използват заедно с лекарства.

Три външни устройства са насочени съответно към горния клон на тригеминалния нерв, на челото; блуждаещия нерв, през шията; и задната част на главата. Имплантирано устройство е насочено към тилния нерв в задната част на главата.

Страничните ефекти от нервната стимулация обикновено са леки и включват главно зачервяване, дразнене или потрепване на мускулите на мястото на стимулацията.

Основният недостатък на устройствата за стимулиране на нервите може да бъде, че те са скъпи и не винаги са покрити от планове за здравно осигуряване. (29)

Научете повече за устройствата за стимулиране на нервите за лечение на мигрена

Подходи за начина на живот

В допълнение към лекарствата, промените в начина на живот (като достатъчно сън, правилно хранене и управление на стрес keto diet мненияа) могат да ви помогнат да избегнете определени задействания, потенциално предотвратяващи някои пристъпи на мигрена. Практикуването на релаксационни упражнения, като йога и медитация, може да облекчи болката при мигрена.

Въпреки че доказателствата не са окончателни, някои хора с мигрена са установили, че домашните средства и алтернативните терапии като акупунктура и биофидбек са били ефективни в подпомагането на управлението на тяхното състояние. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, за да намерите подход, който работи за вас. (1)

Националният институт по здравеопазване (NIH) препоръчва да се обадите на Вашия лекар или да насрочите среща, ако има промени във вашия модел на главоболие, ако лечението, което сте използвали, спре да работи, ако главоболието ви е по -силно, когато лежите, ако имате нежелани реакции от Вашето лекарство или ако приемате противозачатъчни и имате мигрена. (17)

Трябва да се обадите на 911, ако имате проблеми с речта, зрението, движението, парализата или загуба на равновесие, особено ако никога преди не сте имали тези симптоми с пристъп на мигрена. Ако главоболието ви започне внезапно, това може да е спешен случай.

9 неща, които хората с мигрена искат да знаете

Хората, които получават мигрена, често се сблъскват с погрешни схващания за това какво означава да имаш това заболяване. Тук те премахват стигмата за мигрена.

Повече за мигрена

Можете ли да предотвратите пристъпите на мигрена?

Въпреки че няма начин да се предотврати напълно мигрената, някои хора са в състояние да контролират експозицията си на определени тригери, които могат да предизвикат епизод от симптоми.

Честите причини за мигренозни пристъпи включват:

Храни и хранителни добавки

Някои храни, включително шоколад, млечни продукти – особено някои сирена – някои плодове като авокадо, банан и цитрусови плодове, меса, съдържащи нитрати (бекон, сушени меса, хот -дог, салам) и някои ядки и семена могат да предизвикат мигрена.

Храни, съдържащи аминокиселината тирамин, са свързани с появата на мигрена. Примерите включват отлежало сирене, пушена риба, пилешки дробчета, смокини, някои зърна и червено вино. (17)

Изследванията също така показват, че аспартамът (изкуствен подсладител) и мононатриевият глутамат (MSG, консервант, открит в много храни) могат да предизвикат мигрена. (1) Изследванията свързват солените и преработените храни с мигрена. Пропускането или пропускането на хранене също може да предизвика атаки.

Освен това алкохолът и напитките с високо съдържание на кофеин са идентифицирани като потенциални задействащи мигрена. (17)

Стрес

Ежедневният стрес може да предизвика пристъпи на мигрена. AMF съобщава, че стресът е спусък за 70 % от хората с мигрена. От своя страна, хроничната болка при мигрена може да причини стрес. Важно е да се намерят здравословни начини за намаляване или избягване на стресорите, на работното място и у дома, когато е възможно. (30)

Светлини, звуци или миризми

Известно е, че ярките светлини – независимо дали са естествени, като слънчеви отблясъци или трептене на флуоресцентна крушка – предизвикват пристъпи на мигрена при много хора с това състояние. (31)

Силните шумове и силните миризми (от парфюм, почистващи продукти или пасивно пушене) също са свързани с появата на мигрена.

Не е напълно ясно обаче дали това са самите тригери или повишената чувствителност към светлина, звук и мирис са първите признаци на предстояща атака. (32)

Лекарства

Оралните контрацептиви (противозачатъчни хапчета) и вазодилататори, като нитроглицерин, са свързани с мигрена. Прекомерната употреба на лекарства също понякога може да доведе до главоболие. (33)

Дехидратация

Според AMF, около една трета от хората посочват дехидратацията като спусък на мигрена. Уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден. (31)

Нарушен сън

Получаването на твърде малко или твърде много сън може да предизвика пристъпи на мигрена при някои хора, както и промени в модела ви на сън-будност, като например забавяне на струята. (1)

Усложнения на мигрена

Понякога лечението, което приемате за мигрена, може да причини усложнение, известно като главоболие при прекомерна употреба на лекарства. Това се случва, когато лекарствата престанат да облекчават болката и започват да причиняват главоболие. Приемането на лекарства, като Excedrin Migraine, аспирин, Advil (ибупрофен), Imitrex (суматриптан) или Maxalt (ризатриптан), много често или във високи дози може да предизвика това явление. (1)

Също така, приемането на комбинация от някои лекарства за мигрена, като триптани и антидепресанти, може да доведе до повишаване на нивата на серотонин и да доведе до състояние, наречено серотонинов синдром. Симптомите включват объркване, възбуда, изпотяване, диария, потрепване на мускулите и ускорен пулс. Това състояние може да бъде много сериозно, дори животозастрашаващо, ако не се лекува. (34)

Рядко някои хора с мигрена изпитват мигренозен инфаркт, който е вид инсулт, който се случва едновременно с мигрена с аура. (35)

Изследвания и статистика: Кой получава мигрена?

AMF изчислява, че най -малко 36 милиона американци живеят с мигрена. Истинският брой случаи вероятно е по -голям, тъй като много хора не са официално диагностицирани. (36)

Мигрената е третото най-често срещано заболяване в света, според Migraine Trust, благотворителна организация, базирана на изследвания, базирана в Лондон. Мигрената засяга почти 15 % от световното население. (37)

Мигрената непропорционално засяга жените. Около три от четирима души с мигрена са жени, най -често на възраст между 20 и 45 години. (30)

Свързани условия

Мигрената е свързана с други медицински състояния, включително:

Нарушения на психичното здраве Хората, които имат мигрена, също са по -склонни да имат депресия, биполярно разстройство, тревожно разстройство или паническо разстройство. Проучванията за инсулт показват, че хората с мигрена имат около два пъти по -голям риск от инсулт в даден момент. (38) Припадъци Учените не разбират напълно връзката между гърчове и мигрена, но изследванията показват, че те могат да бъдат свързани. (39) Сърдечни заболявания Някои проучвания показват, че хората с мигрена могат да имат по-висок риск от сърдечни събития. (40) Ендометриоза Мигрената е по -разпространена при жени с ендометриоза в сравнение с жени без ендометриоза. (41)

Ресурси, които обичаме

Хората, живеещи с мигрена или друг вид главоболие, могат да се възползват от надеждни ресурси, предлагащи информация и подкрепа. Много организации предоставят образователни материали и могат да ви помогнат при намирането на лекари, специализирани в грижите за мигрена. Има и онлайн общности, които предлагат поддръжка, както и практически съвети и съвети.

Научете повече за ресурсите за мигрена

Любими организации за съществена информация за мигрена

Американско дружество за главоболие (AHS)

AHS е специално посветена на подпомагането на доставчиците на здравни грижи да бъдат в течение с лечението на главоболие и болки в лицето, но пациентите също ще намерят богата информация за новите терапии за мигрена, както и цветни инфографики, които представят редица съвети.